Samanlı Dağları eteklerinde, Sapanca Gölü sınırında olan Maşukiye, kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta. Ormanları, dereleri, şelaleleri ve meyve bahçeleri ile yaz-kış huzur arayanlar için doğru adres olan Maşukiye’nin toprakları da çok verimli. Birçok meyve ve sebze Maşukiye’de yetişiyor. Bölge, kesişim noktasında olduğu için Karadeniz ve Akdeniz iklimlerinin özelliklerini barındırıyo
Son yıllarda popülaritesini yukarılara çeken Maşukiye; İstanbul, Bursa Sakarya gibi büyük şehirlere yakınlığından dolayı ziyaretçi akınına uğruyor. Bu da nüfusunu yukarılara çıkarıyor. Maşukiye, meyve yetiştiriciliği bakımından çok zengin bir bölge. Eylül ayı içerisinde başlanan ve bölgede yetişen ‘margarin armudu’nun hasadı başlarken, üreticiler taleplerin yüzleri güldürdüğünü ifade etti.
Maşukiye’de yaşayan Akif Ejderoğlu isimli üretici, “Margarin armudunu Eylül ayının 5’i ila 10’u arası toplamaya başlanıyor. Toplanan armutlar soğuk hava deposuna gidiyor. Orada 2-3 ay bekletildikten sonra İstanbul’a, Ankara’ya ve İzmit piyasasına gönderiyoruz. Bir dönüm yerden 6 ton armut çıkıyor. Biz 10 dönüm araziden 40-50 ton arası armut hasadı alıyoruz” dedi.
Uzun yıllardır rençberlikle uğraştıklarını ifade eden Maşukiye Muhtarı Halil İbrahim Ejderoğlu ise, “Samanlı Dağları eteklerindeki Maşukiye; Suadiye ile birlikte 8 kilometrelik bir şeritte Marmara Bölgesinin meyve ihtiyacını karşılayan bir bölge. Ana meyvemiz frenk armudu dediğimiz bahçe armududur. Şuanda bahçemizde gördüğünüz margarin armudu ağaçları 60 yaşında” ifadelerini kullandı.
Ejderoğlu şöyle devam etti: “Toplanan ürünlerin bir kısmını halden gelen esnaflara veriyoruz. Bir bölümünü de soğuk hava deposuna koyuyoruz. Buradan kış aylarında çıkartıp vatandaşa sunuluyor. Genellikle bahçelerimize Karadeniz bölgesinden 25 kişilik mevsimlik işçiler geliyor. Çalıştıktan sonra memleketlerine dönüyorlar. Bu yıl kazancımız güzel. Çiftçi mutlu. Bol, bol meyve yiyelim.”