OKULLAR Açıldı

nejdet özmen köşe yazarı

2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılı 12 Eylül pazartesi açılıyor. Ülkemizin geleceği olan hazine kaynağımız öğrencilerimize,Öğretmenlerimize,velilerimize sağlıklı,mutlu,başarı dolu bir yıl temenni ediyorum.

Çok geleneksel bir söz var. Eğitim, üç saç ayağı üzerine oturur.Öğrenci,öğretmen(okul idareci) ve ailedir.Bu üç saç ayağından biri eksik olursa eğitimde istediğimiz verimliliği almamız beklenemez sözü ne kadarda önem taşıdığını çok iyi anlayabiliyoruz artık…

Hadi önce benimde neredeyse yarım asırdır gururla taşıdığım, öğretmen olmakla iftihar ettiğim, meslektaşlarimdan başlayayım;

Öğretmen sınıfa günaydınla girişinde artık anne baba görevini üstlenme duygusundan aldığı enerji ile başlamalıdır. Önce etkileme çünkü insan hayatını etkilenmeden, güven oluşturmadan öğrenme gerçekleştirmek düşünmek işin ruhuna aykırıdır. Sevgi ,ortak gelecek için bağ kurmak öğrenmeyi kolaylaştırır.Öğretmen önce öğrencinin ihtiyaçlarını farkederek işe başlarsa her şey daha olumlu yürüyeceğine inancım tamdır.

Bu ihtiyaç değer verilmesi beklentisidir. Öğrenci ,öğretmeni tarafından kendisine değer verildiğine emin olduğunda ,güven oluşacak ve öğrenme başarısının temelini oluşturmuş olacaktır. Bu işin en anlamlı yönü, kimliklere değer verilerek sağlamaktır. Öğretmen ta ilk günden ,doğru ve hızlı bir şekilde öğrencinin ismini öğrenir bu kimlik aidiyeti açısından önemlidir.Yani her insanın özel olduğunu hissettirmekle işe başlamak unutulmamalıdır.

Rahmetli Doğan Cüceloğlu hocamızı rahmetle anarak bu konu üzerine ,bu konuyu özetleyen ,bir sözü kulaklarımızı küpe yaparak, gönüllerimize nakşederek paylaşmak istiyorum..”Hangi Eğitim sistemi içerisinde olursa olsun,teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin,öğretmenin öğrencisi ile göz göze geldiği bir an vardır. O an öğretmen öğrencinin gönül kapısından girerek zihnine ulaşır.Ve o an Eğitim başlar. O an başlayan öğretmenin gücü binlerce yaşam inşa eder.”

Gönülleri fetheden bu öğretmenlerimizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum..

İkinci ayağı öğrencidir.Öğrenci sorumluluğu başarı için önemlidir.Konfor alanından kaçmalı, o tuzağa düşmemeli ,zora zahmete katlanmalıdır. Başarı için uykusuz geceler,terlemek,düşmek,kalkmak ,yorulmak olduğunu unutmamalıdır.

Üçüncü aile , bu üçlü ayak çocuklarımızın hem hayat başarısı,hem akademik başarısı üzerinde hayatiyet arzeder. Veli çocuklarına ne kadar yakın olursa gelişiminde o kadar katkı sağlar.Çocuğuna güvenmek, güç ve desdek vermelidir.Çocuklarinın sorumluluklarını yerine getirmelerini teşvik etmelidir.Evde iyi bir öğrenme ortamı oluşturmalıdır.Çocukların çaba ve gayretlerini taktir etmelidir.

Geleceğimiz teminatları olan ve ülkemizin geleceği çocuklarımıza ,onları okutan Öğretmenlerimize,anne babalarına,sağlıklı ,başarılı bir yıl dileklerimle..

 

Haberi Paylaş