Birleşik Metal İş Sendikası Merkez Kadın Komisyonu, Gebze Kent Meydanı’nda basın açıklaması yaparak toplumsal cinsiyet temelli her türlü eşitsizliğe, ayrımcılığa, şiddet ve tacize karşı isyanını dile getirdi.
Birleşik Metal İş Sendikası Merkez Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Kocaeli’de basın açıklaması düzenledi. Birleşik Metal İş Sendikası Kadın Komisyonu, gerçekleştirdikleri yürüyüş ardından Gebze Kent Meydanı’nda basın açıklaması yaparak toplumsal cinsiyet temelli her türlü eşitsizliğe, ayrımcılığa, şiddet ve tacize karşı isyanını dile getirdi ve eşitlik ve özgürlük taleplerini sıraladı.
Birleşik Metal’in açıklaması: “Biz, ataerkil kapitalist düzene ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı tepkimizi her yerde yükseltiyoruz. İşyerlerinde ücret eşitsizliğine, cinsiyetçi iş bölümüne, cinsiyetçi dile, sadece kadın olduğumuz için işe alım süreçlerinden başlayan ayrımcılıklara, emeğimizin görünmez ve değersiz kılınmasına, emeğimiz ve bedenimiz üzerindeki tahakküme, erkek şiddeti ve tacizine karşı mücadele etmekte kararlıyız. Hatırlatıyoruz, bakım hizmetlerini omuzumuza yıkıp, hayatlarımızı eve sığdıramazsınız.
Bakım işini sadece kadınların görevi olarak görmekten vazgeçin. Erkekler, ev içi iş yükünü, sorumluluğu eşit olarak yüklenmelidir. Ayrıca devlet ve işverenlerden ücretsiz, nitelikli kreş ve yaşlı bakım evlerini bir kamusal hizmet olarak almak en temel hakkımızdır. Kadınlar için esnek ve güvencesiz işler değil; düzenli, güvenceli ve sendikalı çalışma yaygınlaştırılmalıdır. Her mahalleye kreş ve yaşlı bakım evleri, her sanayi bölgesine kreş açılmalıdır.
Metal işçisi kadınlar açıklama sonunda taleplerini şu şekilde sıraladı: “Çalışma yaşamında kadın-erkek tüm işçiler, sayı sınırı olmadan, kreş hizmetlerinden faydalanmalıdır. Ebeveyn izinleri uygulanmalıdır. ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylanmalı, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa etkin şekilde uygulanmalıdır. İstihdamda eşitlik sağlanmalı, cinsiyetçi işbölümü sonlandırılmalıdır. Cinsiyete dayalı ücret farklarının ortadan kaldırılması, ücret eşitliğinin sağlanması için ücret şeffaflığı önlemleri de dahil olmak üzere gerekli tüm adımlar atılmalıdır.
Kadınlar için güvencesiz, evden çalışma gibi esnek çalışma biçimleri değil; güvenceli, düzenli ve sendikalı çalışma hayata geçirilmelidir. İşyerlerinde kadına yönelik erkek şiddeti ve tacizine karşı önleyici politikalar ve prosedürler oluşturulmalı; bu konuda farkındalık çalışmaları, eğitimler yapılmalıdır. Medeni Kanun’dan doğan haklarımıza, nafaka hakkımıza yönelik saldırılar son bulmalıdır. Boşanmalar değil, şiddet ve taciz engellenmelidir. Devlet, demokratik kurum ve kuruluşlar, emek ve meslek örgütleri, sendikalar toplumsal cinsiyet eşitliğini benimsemeli.”