Manavgat yangını GTÜ tarafından haritalandı

Manavgat yangını GTÜ tarafından haritalandı

Manavgat Yangının etkilediği alanlar GTÜ Harita Mühendisliği Bölümü bünyesinde faaliyet gösteren “İleri Uzaktan Algılama Teknoloji Laboratuvarı”nda optik ve termal uydu görüntüleri kullanılarak haritalandırıldı.

Antalya Manavgat ilçesinde 28 Temmuz 2021 tarihinde başlayan ve çok sayıda can ve mal kaybına yol açan orman yangının etkilediği alanlar Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Harita Mühendisliği Uzaktan Algılama Anabilim Dalında görevli Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Taşkın KAVZOĞLU, Prof. Dr. Umut Güneş SEFERCİK ve Doç. Dr. İsmail ÇÖLKESEN ve Arş. Gör. Muhammed Yusuf ÖZTÜRK’ten oluşan ekip tarafından optik ve termal uydu verilerine dayalı olarak analiz edildi.
Yangının en fazla etki gösterdiği Manavgat İlçesinde meydana gelen değişimlerin tespiti amacıyla ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) tarafından servis edilen 31 Temmuz 2021 tarihli Landsat-8 OLI uydu görüntüleri ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından servis edilen 30 Temmuz 2021 Sentinel-2 uydusu görüntüleri üzerinden görüntü işleme teknikleri kullanılarak analiz edildi. Sentinel-2 görüntüsünün analizi neticesinde yangından dolayı etkilenen alanlar yanma şiddetine göre düşük, orta-yüksek, orta-düşük ve düşük yanma şiddeti olarak sınıflandırılmış ve tematik harita üretilmiştir. 30 Temmuz 2021 tarihinde bölgede toplam 30.632,87 hektarlık alanda yangının etkili olduğu tespit edilmiştir. 31 Temmuz 2021 tarihli Landsat-8 uydu görüntüsü üzerinden yapılan analizlerde Manavgat ve Alanya ilçelerindeki durum ve etkilenen alanlar net bir şekilde görülmektedir. Landsat-8 termal görüntüsünün analizi neticesinde yangın hadisesinin yaşandığı bölgede aktif yangınların görüntülendiği alanlarda yüzey sıcaklığının 95 °C’ye ulaştığı görülürken, deniz suyu sıcaklığı 27 °C civarında olduğu görüldü.

Facebook Yorum

Haberi Paylaş